Er mobilens stråling skadelig?
Det spørgsmål er der lang tid til vi får et endeligt svar på. Men indtil da kan vi konkludere, at meget peger på, der er en risiko for det.
WHO kalder det ”måske kræftfremkaldende” og et stort dansk studie påviste sammenhængen mellem hovedpine og brugen af en mobiltelefon.
Hvis du gerne vil være på den sikre side har du især to redskaber, der kan hjælpe med at nedsætte den daglige elektromagnetiske stråling, du får fra din mobiltelefon.
Vi kigger på dem her – og tager også til sidst et kig på, hvor farligt strålingen fra din telefon og din router derhjemme egentligt er.
Cover
Et cover benyttes normalt til at beskytte din mobiltelefon fra skader og slag. Hvis du taber din spritnye iPhone 6S er det ærgerligt at betale 5.000 kroner for at købe en ny, bare fordi at der er kommet en flække i skærmen.
Men et cover kan også være med til at begrænse strålingen.
Vær opmærksom på, at strålerne til at starte med også er hvad der får din mobiltelefon til at virke. Hvis du helt eliminerer strålingen med et cover af bly fungerer din telefon ikke længere. Men et almindeligt cover kan nedsætte strålingen ganske drastisk uden at det har stor indflydelse på din brug af din mobiltelefon. Du kan finde iPhone 6-covers her hos Incover.dk, der også sælger meget andet indenfor genren ”mobiltilbehør”.
Brug et headset
Noget, du ligeledes kan overveje at investere i, er et headset. Med et headset – enten i form af høretelefoner, fx helt almindelige Apple høretelefoner eller et faktisk bluetooth headset – har du ikke mobiltelefonen holdt op til dit øre, når du taler sammen med den anden person.
Et headset kan også tillade dig at køre i bil samtidigt med, at du taler sammen med den anden person.
Du kan købe et apple headset fra ca. 100 kroner online. Det er ikke så godt til at høre musik med, da den lave pris modsvares i næsten ingen bas, men til at tale med andre mennesker er det et ganske glimrende værktøj. Og så slipper du for at have telefonen oppe nær hovedet og derved også strålingen, der følger med.
Du bør i øvrigt ej heller have telefonen i dine bukselommer, da du her risikerer at forsage skade på dine forplantningsorganer. Igen mangler der endelig forskning på området, men det er ærgerligt i et helt liv at have haft din mobiltelefon i lommen for så at finde ud af, at ja – der var faktisk et ret stort problem her.
Måske kræftfremkaldende – måske ikke
WHO – Fns Verdenssundhedsorganisation – kalder i en pressemeddelelse fra 2011 mobil stråling for ”måske kræftfremkaldende”.
Det er svært at vide i praksis, for mobiltelefoner er endnu en forholdsvis ny opfindelse. Vi har ikke haft 30 år til at studere effekterne af at bruge en mobiltelefon intensivt. Vi har studier, der tyder på, at der ingen forskel er – ligesom vi har studier, der viser en markant sammenhæng mellem fx udbruddet af hjernekræft og brugen af mobiltelefoner.
Du kan være på den sikre side og løbende mindske strålingen ved at bruge et headset og i øvrigt have et cover på din mobiltelefon. Men udover døden og skatter er intet sikkert i denne verden. Ej heller, når det gælder for strålingen fra mobiltelefoner.
Udover din mobiltelefon er også din router anset for at være en potentiel risiko. Danske folkeskoleelever kom på alle landets forsider i 2014, da de viste, at et par routere ved siden af ellers sund og rask karse i løbet af et par uger havde slået karsen ihjel. Der er dog senere draget tvivl ved forsøget og om, hvorvidt det faktisk var varm luft fra routeren – og ikke stråling – der blev karsens banemand.