Lever din bolig op til de sikkerhedskrav, der er omkring elektricitet? Hvis ikke du ved det, så er du ikke alene. For det er der mange danskere, der ikke ved. Men du gør klogt i at søge informationer omkring det og læse de vejledninger der er på området. Hvis ikke boligen lever op til sikkerhedskravene efter de sikkerhedsregler, der gælder på området, så kan du risikere at ende med en stor bøde, hvis du vil prøve at sælge huset eller leje værelser ud og den manglende godkendelse bliver fundet. Eller i det hele taget, hvis nogen fra kommunen tilfældigt falder over sin boligs dokumenter i registret og ser, at den ikke har fået et obligatorisk el-tjek fra en fagmand.
Ud over, at der er en sikkerhedstrussel forbundet med det, som du kan læse mere om problematikken længere nede på siden. Det er derfor en rigtig god idé – både for dig selv og for andre – at læse op på kravene eller ringe til kommunen for vejledning, samt eventuelt spørge de professionelle elektrikere til råds, når de kommer forbi og tjekker, om alt er som det skal være i det gamle hjem.
Det kan godt være at boligen fra 60’erne har charme, sjæl og patina. Men der kan være en sikkerhedsrisiko i at bo i den slags ældre bygninger. Eksempelvis i storbyer som København, hvor mange af de ældre huse ligger side om side. Desværre er det ofte mange år siden, at en elektriker har været forbi og udføre et el-tjek, afprøve og godkende de forskellige installationer. Er dit hus ikke godkendt er der en risiko i at bo i huset. Både for dig, men også dine naboer.
Mere omfattende krav end tidligere
Der er begyndt at komme mere fokus på, hvorvidt de ældre boliger kan leve op til de moderne krav. Ikke bare i hovedstaden, men i samtlige byer rundt omkring. Især de boliger, der er blevet opført for mere end 60 år siden og som stadigvæk pryder mange gadebilleder. Meget af problematikken på området handler om det el-tjek, der kan vise elektrikeren noget om, hvorvidt el-forbruget til huset kan godkendes af kommunen. Er huset sikret mod fejl i ledninger, der kan lede til kortslutninger og sidenhen til brand, og så videre.
Der er mange tekniske detaljer i regelsættene, og der er forskellige regler alt efter hvor gammel din bolig er, hvilke materialer der er anvendt, og hvilke elektriske komponenter, der er installeret og hvornår de er blevet det. Det samme gælder for dit varmeforbrug. Her kan det være et spørgsmål om, hvorvidt det er brændeovne eller moderne radiatorer, der varmer huset op i de forskellige rum hos dig. Det drejer sig også om selve husets isolering. Holder det på varmen, eller er det spild af penge for husejeren, i fald at huset nærmest er utæt?
Der har desværre været flere tilfælde inden for de seneste år, hvor nogle husejere har oplevet, at de gamle elektriske forbindelser simpelthen er kortsluttet under brug og i nogle tilfælde sidenhen forsaget brande, der har spredt sig til andre bygninger. Det samme er sket i forbindelse med lynnedslag, hvor en typisk ældrebolig ikke er blevet gennemtjekket for, om det var i stand til at modstå et lynnedslag.
Hvis din bolig ikke er forberedt på den slags ulykker, grundet gamle og mørnede el-ledninger, dårlige forbindelser i stikkene eller jordforbindelse, så kan det få meget værre konsekvenser end prisen for et el-tjek af en professionel elektriker. For hvis dit hus ligger i et nabolag med huse af samme stand, så kan det i værste tilfælde forsage en kædereaktion af brande, der kan nå vidt omkring.
Det er altså i alles interesse, og i alle tilfælde en rigtig god idé at spørge elektrikeren og kommunen til råds, når det gælder et el-tjek af din bolig. Både i forbindelse med et almindeligt sikkerhedstjek, men også hvis du har planer om at sælge boligen eller bygge om. Der er en hel del praktiske ting, der skal være i orden og stemme overens med kommunens regler. Alt dette kan din elektriker give dig gode råd om, så du er helt med på, hvilke forbedringer der skal til, for at din bolig kan blive godkendt til ved et el-tjek.